۴ مطلب در دی ۱۳۹۴ ثبت شده است

اولین سیاره قابل سکونت کشف شد!

دانشمندان برای اولین بار یک سیاره بیگانه هم اندازه زمین را کشف کردند که در منطقه قابل سکونت نسبت به ستارۀ مادری اش در حال چرخش میباشد. این سیاره که به پسر عموی زمین تشبیه می شود ممکن است آب مایع و شرایط مناسبی برای پشتیبانی از حیات را دارا باشد.

سیاره تازه کشف شدۀ Kepler-186f, اولین بار توسط تلسکوپ فضایی کپلر ناسا شناسایی شد، این سیاره در فاصله ۴۹۰ سال نوری از زمین به دور یک ستاره کوتوله قرمز کم نور در حال چرخش میباشد و کمی از زمین بزرگتر است. موقعیت یابی این جهان بیگانه هم اندازه زمین این پیشنهاد را تقویت می کند که آب مایع را در سطح خود دارا می باشد. یکی از مواردی که شاید ما این سیاره را بعنوان جفت زمین دیدیم، اندازه و حضور آن در منطقه قابل سکونت از ستارۀ خورشید ماننداش میباشد.

به گفته دانشمندان سیاره Kepler-186f  و ۵ سیاره دیگر این منظومه به دور ستاره Kepler-186 در حال چرخش هستند که دورترین این سیاره ها در فاصله ۵٫۲ میلیون کیلومتری در حال چرخش میباشند، بطور نظری در منطقه قابل سکونت کوتوله قرمز قرار دارند. زمین در فاصله ۱۵۰ میلیون کیلومتری به دور خورشید می چرخد. ولی خورشید بزرگتر و درخشان تر از ستاره Kepler-186 است و به این معنی است که منطقه قابل سکونت خورشید از دورترین ستاره Kepler-186 باید آغاز شود.

این اولین سیاره قطعی یافت شده در منطقه قابل سکونت است، پیش از این سیارات دیگری با مشخصات متفاوتی از زمین در منطقه قابل سکونت کشف شده بودند. ولی در هر حال این سیاره اولین سیاره نزدیک به اندازه زمین میباشد که دارای پتانسیلی است که قادر به پشتبانی از حیات میباشد. شعاع این سیاره سنگی به اندازۀ  ۱٫۱ زمین اندازه گیری شده، که نشان می دهد کمی بزرگتر از زمین است.

دانشمندان در طول چند سال گذشته یافته اند اگر شعاع سیاره ای ۱٫۵ برابر شعاع زمین باشد شعاع اتمسفر ۱٫۵ تا دو برابر سیاره زمین می باشد و در نتیجه سیاره به قدری سنگین می شود که اتمسفر هیدروژن سیاره به هیلیوم تبدیل می شود و شبیه به غول های گازی منظومه شمسی می شود.

این یک کشف تاریخی از آن رو اهمیت دارد که پیش از این سیاراتی همانند زمین با جوی برابر ولی بسیار پرحجم رؤیت شده بودند. دکتر «استیو‌ هال» از کارشناسان و مسئولان پروژه تحقیقاتی کپلر اعلام کرد: امکان وجود آب و حیات در این سیاره تازه کشف شده به دلیل تشابه‌های جوی وجود دارد. این دانشمند هنگام شرح مختصات سیاره جدید گفت وجود حیات در کرات دیگر بسیار امکانپذیر است. با این حال شرط بقای هر سیاره‌ای وجود آب است که هم اکنون موضـــوع تأمل برانگیز کارشناسان نجومی در سیاره جدید است.

                              مقایسه شعاع و اندازه سیاره یافت شده با زمین

این سیاره در واقع در لبه منطقه قابل سکونت قرار دارد و این به این معنی است که آب مایع می تواند در سطح آن یخ بزند و اندازه بزرگتر آن نسبت به زمین می تواند آب را بطور مایع حفظ کند. علاوه بر آن جو ذخیم آن می تواند عایقی برای حفظ آب بصورت مایع باشد. این سیاره هر ۱۳۰ روز یک دور کامل حول این کوتوله‌ی قرمز می‌ چرخد و اگر روی این سیاره باشید ستاره کم نور به نظر می رسد.

این سیاره برای مطالعات بعدی بسیار کم نور است انتظار می رود تلسکوپ فضایی جیمز وب که جانشین هابل میباشد و در سال ۲۰۱۸ به فضا پرتاب می شود، تصاویر بهتری از این سیاره به ثبت برساند. دانشمندان این سیاره را با روش انتقال کشف کرده اند و زمانی که سیاره از مقابل ستارۀ مادری خود در حال گذر بود، تلسکوپ فضایی کپلر  تغییر جزئی در روشنایی سیاره مشاهده کرد که به دانشمندان اجازه داد که آن را کشف کنند. کپلر در سال گذشته دچار نقص فنی شده، اما هوز دانشمندان برای جست و جوی دنیاهای جدید از  آن استفاده می کنند.

منبع: http://bigbangpage.com


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
سینا قربانی

شناسایی و تفاوت ترکیبات یونی و کووالانسی

ممکنه شما هم در شناسایی ترکیبات یونی و کوالانسی و تفکیکشون از هم دچار مشکل شده باشین

آشنایی با پیوند یونی و کووالانسی 

پیوند یونی : نوعی نیروی جاذبه قوی بین یون های مثبت و منفی که از مبادله الکترون بین اتمها ایجاد می شود.



پیوند کووالانسی : نوعی نیروی جاذبه قوی بین اتم ها در مولکول  است که بر اثر اشتراک الکترون بین دو اتم (اغلب دو نافلز) ایجاد میشود


پیروی ترکیبات یونی و کووالانسی از قاعده اوکتت :
قاعده اوکتت میگه عناصر در ضمن واکنش با یکدیگر تمایل دارند با ازدست دادن , گرفتن یا اشتراک الکترون به آرایش الکترونی مشابه گاز نجیب  برسند. یعین لایه ظرفیت آنها دارای 8 الکترون باشد

از دست دادن و گرفتن الکترون = پیوند یونی
اشتراک الترون = پیوند کووالانسی

نحوه شناسایی پیوندهای یونی و کوولانسی

الف. از طریق اختلاف الکترونگاتیوی :

از 0 تا 0.4 : کوالانسی ناقطبی

از 0.4 تا 1.7 : کوالانسی قطبی

از 1.7 تا 3.3 : پیوند یونی

ب. از طریق بعضی روش های تست زنی :

1.ترکیب یونی بین فلز و نافلز ایجاد میشود
شناسای فلز از نافلز هم که خیلی راحته . گوشه چپ جدول تناوبی عناصر قلیایی و قلیایی خاکی , وسط و پایین جدول فلزات واسطه  سمت چپ جدول نافلزات و گازهای نجیب و هالوژن ها

2. ترکیب یونی بین یک کاتیون و آنیون ایجاد میشود.
باید تمام کاتیون ها و آنیون های تک اتمی و چند اتمی رو که در شیمی 2 فصل 3 نوشته شده حفظ باشین

3. Be و B یون تشکیل نمیدهند

4. ترکیبات C و Si کوالانسی است

5. آلومینیوم فقط با F , O  و آنیون های اکسیژندار ترکیب یونی تشکیل میدهد

6. هر ترکیبی دارای یون NH4 باشد یونی است . این ترکیب علاوه بر پیوند یونی پیوند کوالانسی و داتیو نیز دارد

۹ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
سینا قربانی

تقسیم بندی آب و هوای ایران

تقسیم بندی آب و هوای ایران

از نگاه دکتر کردوانی

نواحی را بر اساس دو عنصر دما و بارش تقسیم بندی می شود.

1-معتدل و مرطوب خزری

2-معتدل و نیمه خشک کوهستانی

3-گرم و خشک

4-گرم و شرجی سواحل جنوبی

تعریف مناطق مرطوب:مناطق مرطوب و نیمه مرطوب در تمام ماه های سال بارندگی دارند..

تعریف مناطق خشک:مناطقی هستند که در تمام ماه های سال بارندگی ندارند.

 


از نظر میزان بارش                                               نیمه خشک250-450میلی متر

1-مناطق خشک کم تر از 500 میلی متر باران دارد      خشک100-250 میلی متر

                                                                    نیمه بیابانی 50-100 میلی متر

                                                                    بیابان کم تر از 50 میلی متر                    

                                                                    مرطوب بیش از 700میلی متر

2-مناطق مرطوب بیش تر از 500 میلی متر باران دارد.             

                                                                   نیمه مرطوب500- 700 میلی متر                                    

 

1- منطقه مرطوب ونیمه مرطوب(در تمام ماههای سال باران دارد) از مینو دشت گرگان تا آستارا

2- منطقه نیمه خشک(9ماه از سال باران داردمثل همدان وکرمانشاه)

3- منطقه خشک(چند بارندگی در طول سال دارد،کاشت دیم امکان پذیر نیست.مثل گرمسار،دامغان،قم

4- نیمه بیابانی(در طول سال بدون بارندگی نیست اما ممکن است حتی یک بارندگی موثر هم اتفاق نیفتد.مثل یزد ونائین)

(بارندگی موثر:بارندگی ای که در رشد گیاه موثر واقع شود یعنی فردای روز بارندگی نیاز به آبیاری نباشد .حدود 25-10میلیمتر ببارد که در 10تا 15سانتیمتر از خاک نفوذ کند.)

5- بیابانی(یک یا دو سال یا سال ها باران نمی بارد مثل بیابان آتاکاما در شیلی ،بیابان لوت وخور وجندق در نزدیکی دشت کویر)

(تبصره:منطقه لارستان با این که منطقه ای خشک می باشد اما به دلیل وزش بادهای موسمی بارندگی تابستانه دارد.)

باید توجه کرد از روی پوشش گیاهی هم می توانیم منطقه را تشخیص بدهیم:

مرطوب:جنگل و پوشش گیاهی انبوه و سرسبز در تمام سال

نیمه خشک:درختچه وبوته

خشک:جنگل ندارد(بوته ها پراکنده(مثل تهران وقم)

نیمه بیابانی:در دشت های مسطح فاقد گیاه و فقط در آبراهه ها گیاه دارد.

بیابان:منطقه وسیع فاقد گیاه مثل بیابان لوت که گاه کیلومتر ها هیچ اثری از گیاه  دیده نمی شود.در بیابان گاه ممکن است به دلیل بالا بودن آب زیر زمینی در منطقه گیاه بروید..

 

ولی میزان بارندگی به تنهایی برای تقسیم بندی  کفایت نمی کند،بلکه توزیع بارندگی در طول سال نیز اهمّیت زیادی دارد.

برای مثال کوهرنگ 1200 میلی متر بارندگی دارد. اسپیدان در فارس هم همینطور حدود 700 میلی مترو معادل ساری بارندگی دارد .ولی ساری را می گوییم مرطوب چون در تمام ماه های سال بارندگی دارد و از نظر گیاهی همواره سبز است و اسپیدان و کوهرنگ چهار ماه از سال باران ندارند و از نظر منظره گیاهی نیز خشک هستند.

(لندن و بیت المقدس هر دو 600 میلی متر بارندگی دارند ولی لندن مرطوب و بیت اللمقدس خشک است.)

 

تعریف دیگر:

منطقه مرطوب جایی است که متوسط بارش سالانه اش بیش تر از تبخیروتعرق بالقوه سالانه باشد.

منطقه خشک به سرزمینی گفته می شود که میزان تبخیر و تعرق بالقوه سالانه اش بیش تر از بارندگی سالانه باشد.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
سینا قربانی

صفویان

صدها سال بود که اقوام غیر ایرانی پشت سر هم به ایران حمله می کردند و دولت مرکزی ایران را از بین برده بودند. کم کم می رفت که ایران به طور کامل نیست و نابود شود. اما در سال 880 هجری شمسی شاه اسماعیل بر تخت سلطنت نشست.

شاه اسماعیل(930-892 ه.ق)

وی پسر شیخ صفی و بنیان گذار سلسله صفویه در ایران است. در 13 سالگی رئیس مریدان صفوی شد. با جنگ ها و شجاعتهای زیادی نواحی آذربایجان و باکو و نخجوان را تصرف و در 907 ه.ق در سن 16 سالگی در تبریز تاجگذاری کرد. وی مذهب شیعه را مذهب رسمی ایران ساخت و ایل های ایرانی را به وحدت فراخواند. شاه اسماعیل در سال 930 ه.ق در قفقاز که در آن زمان جزو متصرفات ایران بود مریض شد و در نزدیکی سراب در 38 سالگی دار فانی را وداع گفت و در اردبیل به خاک سپرده شد.

جنگ چالدران

از جنگهای معروف زمان شاه اسماعیل جنگ چالدران در نزدیکی خوی است که سپاه ایران با حدود 27000 سرباز در مقابل 80000 سپاهی و 300 توپ عثمانی چنان رشادتی نشان داد که یکی از شاه جنگهای تاریخ به شمار میرود. سربازهای ایرانی که فقط از شمشیر و تیر و کمان استفاده می کردند، در چالدران از عثمانی ها شکست خوردند.

سربازان عثمانی پس از فتح تبریز پایتخت ایران ، همسر شاه اسماعیل را دزدیدند و به کشور خود بردند، اما ضعف ارتش ایران در برابر سلاح های مرگبار عثمانی مانع هرگونه تلاشی بود.

شاه عباس(1038-978 ه.ق)

وی پس از سلطان محمد خدابنده به پادشاهی رسید. سه پسر داشت که از ترس توطئه آنها یکی را کشت و دو نفر دیگر را کور کرد. از جنگهای زمان وی جنگ ازبکان وعثمانی ها بود. که به فتوحاتی نائل آمد و جزیره هرمز و بندر عباس را از پرتغالی ها گرفت. قارص، وان و دیاربکر را از عثمانی ها و گنجه و تفلیس و باکو و شیروان را از روسها گرفت. پایتخت وی اصفهان بود که بناهای باارزشی را در این شهر بنا کرد. او دخالت افراد فاسد و نالایق را در حکومت از بین برد و نظم اداری قدرتمندی پدید آورد.

شاه عباس چنان امنیتی برای معتقدان سایر ادیان ایجاد کرده بود که یکی از روحانی های مسیحی گمان کرد که شاه به زودی مسیحی می شود.

در زمان شاه عباس جاده ها ، پل ها ، بازارها و کاروانسراهای متعدد بنا شد و امنیت در سراسر کشور برقرار گردید.

وی در سال 1038 ه.ق در بهشهر فوت کرد. ابتدا در حرم حبیب بن موسی در کاشان مدفون و سپس به قم انتقال داده شد.



اصفهان، نصف جهان

اصفهان ، پایتخت شاه عباس، مظهر آبادی و قدرت ایران بود، این شهر به قدری باشکوه بود که به عنوان نصف جهان و پایتختی افسانه ای شناخته می شد. میدان نقش جهان از مهم ترین بناهای این شهر است.

مهندسی اصفهانی به نام علی اکبر اصفهانی میدان نقش جهان را به دستور شاه عباس بنا کرد. این میدان به طول 500 متر و عرض 160 متر در سال 981 هجری شمسی ساخته شد. کاخ عالی قاپو به عنوان جایگاه قدرت حکومت ، مسجد شیخ لطف الله به عنوان جایگاه مذهبی حکومت، مسجد شاه به عنوان جایگاه قدرت مردم و بازار قیصریه به عنوان جایگاه اقتصادی در چهار طرف نقش جهان بنا شده است.

میدان نقش جهان محل برگزاری بسیاری از جشن ها، بازی ها و مراسم دولتی بوده است. مهم ترین مراسمی که در این میدان اجرا می شد، مسابقه چوگان بازی بود. شاه عباس همراه بعضی از مقامات دولتی و سفیران خارجی بر ایوان کاخ می نشست و بازی چوگان تماشا می کرد.

شاه عباس مسجد شیخ لطف الله را برای شیخ لطف الله ساخت تا در آن نماز بخواند و به شاگردانش درس بدهد. کاشی کاری های این مسجد تا امروز نظیر ندارد.

سی و سه پل، پل زیبایی است که به دستور شاه عباس بر زاینده رود ساخته شد. نام این پل از 33 دهانه آن گرفته شده است.

سقوط صفویه

آخرین پادشاه صفوی ، شاه سلطان حسین بود. بر اثر بی لیاقتی این پادشاه، اوضاع ایران بسیار آشفته شد. در این زمان افغانها که در شرق می زیستند، به اصفهان حمله کردند. شاه سلطان حسین تسلیم آنها شد و در نتیجه ، کشور به دست افغان ها افتاد.


 

منابع:1- دایره المعارف تاریخ

2- کتاب اطلاعات عمومی پیام

3-کتاب مطالعات اجتماعی پنجم دبستان

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
سینا قربانی